Kategoriat
Sisältömarkkinointi

Aamulehti ehti ensimmäisenä kertomaan kansallisen radio- ja tv-arkiston avaamisesta

Arkistokaappi
Kuvan arkistokaappi ei liity tapaukseen. (Kuva: MorgueFile.com / grafixar)

Valtamediat julkaisivat tänään yksi toisensa jälkeen uutisen, jossa kerrottiin Kansallisen audiovisuaalisen arkiston laajan  radio- ja tv-arkiston avautumisesta torstaina. Uutinen on peräisin sylttytehtaalta, eli SST:ltä. Ensimmäisenä tiedotteen ehti julkaista Aamulehden verkkotoimitus, muut tulivat sitten vanavedessä.

  1. Aamulehti.fi, 15.10
  2. HS.fi, 15.22
  3. TS.fi, 16.15.91
  4. Savon Sanomat, 16.18
  5. Pohjalainen, 16.19

Järjestys ei kai sinänsä ole yllättävä – mitä suuret edellä sitä pienet perässä. Yllävintä minusta on se, että tunnin ensimmäistä julkaisijaa myöhemmin tekstin sivustolleen lisännyt on julkaissut uutisen täsmälleen SST:n toimittamassa muodossa (olettaen, ettei kukaan ole kopioinut juttua toisilta).

Todettakoon, että Pohjalaisen ensimmäinen aika leima on klo 15.21, joka oikeuttaisi toiseen sijaan, mutta kopioi-ja-liitä uutisen ”päivittäminen” ihmetyttää, joten rankkaan sen päivitysajankohdan mukaan. Onkohan ensimmäinen lisäys ollut pelkkä otsikko, kuten HS.fi:ssä on aamuöisin tapana.

Ai niin, Helsingin Sanomat olivat otsikoineet uutisen hieman toisin kuin muut. Hesarin versio otsikoista on ”Laaja tv- ja radio-ohjelma-arkisto kaiken kansan käyttöön”. Muiden otsikot olivat muotoa ”Laaja tv- ja radio-ohjelma-arkisto kaikkien käyttöön”.

Tässä vielä uutinen kokonaisuudessaan:

”Kuka tahansa pääsee kohta selaamaan arkistoa, jossa on viime ja tämän vuoden lähes kaikki tv- ja radio-ohjelmat.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston digitaalinen radio- ja tv-arkisto avataan huomenna kaikkien käytettäväksi. Arkistossa on vuoden 2009 alusta lähtien kaikki suurimmilta tv- ja radiokanavilta lähetetty ohjelma. Mukana ovat myös juonnot ja mainokset.

Aineistosta voi tehdä hakuja uudenlaisella hakuohjelmalla, jonka avulla voi löytää esimerkiksi televisiossa esitetyn elokuvan, sen pohjalta tehdyn radiokuunnelman ja katkelman teksti-tv:n chat-keskustelusta, jossa elokuva mainitaan.

Hakua on kehitetty erityisesti tutkijoiden tarpeita ajatellen.

Arkiston materiaalia pääsee kuuntelemaan Kansalliskirjastossa, Tampereen tiedotusopin laitoksella sekä yliopistojen kirjastoissa Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Oulussa.” (STT)

Arkiston toiminta liittyy 1.1.2008 voimaan astuneeseen radio- ja tv-arkistointilakiin. Radio- ja tv-arkisto (RTVA) aloitti toimintansa samana päivänä, jolloin Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä astui voimaan.

RTVA:n vuoden 2009 ohjelmistojen tallentamisen laajuutta ja tallettamiskäytäntöjä koskevan suunnitelman mukaan ohjelmavirrasta tallennetaan kokonaan kymmenen tv-kanavaa, viisi radiokanavaa sekä lisäksi puolen vuoden tallennuksena kymmenen radiokanavaa. Kaikista muista suomalaisista kanavista otetaan talteen viikon ohjelmanäytteet.

Onkohan vuoden 2010 suunnitelma ollut samansuuntainen? Se ei käy ilmi KAVA:n verkkosivuilta.

Lähde:

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *