Verkon huomioiminen liittyy enemmän ja enemmän kaikkeen kirjoittamiseen. (Kuva: Flickr.com / Adikos)

Blogien ja sosiaalisen median myötä verkkokirjoittaminen on noussut uuteen ulottuvuuteen. Netissä julkaistaan paljon ja yritykset, mediatalot mukaan lukien, ovat tajunneet online-julkaisemisen välttämättömyyden – jopa oivaltaneet sisältömarkkinoinnin hyödyt. Verkkokirjoittaminen on silti väärinymmärretty ja vähätelty taito.

Kapitalistisessa maailmassa raha on arvostuksen mittari – halusimme sitä tai emme. Verkkokirjoittamisen kannalta mielenkiintoista tutkittavaa on Suomen freelance-journalistit ry:n hinnoitteluesimerkit tuntihinnoista erilaisissa julkaisuissa. Kyseessä ei siis ole hinnasto, vaan arvio siitä, mille tasolle palkkiot pääsääntöisesti asettuvat – mitä freelancer uskaltaa pyytää.

Hinnointteluesimerkissä verkkojulkaisun tuntihinta asettuu listan edullisempaan päähän.

 1. Järjestö- tai ammattilehti = 71 euroa tunti
 2. Iltapäivälehti = 67 euroa tunti
 3. Valtakunnallinen päivälehti = 62 euroa tunti
 4. Erikoisaikakauslehti = 59 euroa tunti
 5. Yleisaikakauslehti = 58 euroa tunti
 6. Maakunnallinen sanomalehti = 55 euroa tunti
 7. Verkkojulkaisu = 52 euroa tunti
 8. Asiakaslehti = 51 euroa tunti
 9. Paikallis- tai kaupunkilehti = 47 euroa tunti

Mainittakoon, että viime vuoden esimerkkihinnoissa verkkojulkaisu taisi olla viimeisenä, mutta ero arvostetuimpiin julkaisuihin oli pienempi. Kuilu on kasvanut paljon, järjestys on muttunut vähän. Ikäväkseni en enää löytänyt vuoden 2010 suosituksia netistä.

Verkkokirjoittaminen on vaativinta tekstin tekemistä

Verkkokirjoittaminen on vaativampaa kirjoittamista kuin mikään muu tekstintekeminen. Verkkokirjoittajan täytyy hallita se, mitä asiantuntija-, aikakaus- tai sanomalehtikirjoittajankin, mutta sen lisäksi hänen täytyy ymmärtää netin asettamia erikoispiirteitä:

 • hakukoneoptimointia
 • lukutapaa – nopeasti silmäillen
 • rakennetta – otsikot, kappaleiden alut, listat, linkit
 • tiivistämistä ja iskevyyttä

Toki samanlaisia piirteitä löytyy perinteisen lehtitekstin tekemisestä. Verkon tottumukset siirtyvät jonkin verran printin puolelle. Erityisesti iltapäivälehdistö käyttää jo nyt keinoja, jotka toimivat myös verkossa. Enkä tarkoita sisältöjä, vaan rakenteellisia tehokeinoja.

Apua blogin perustamiseen

Lataa ilmainen Miten aloitat bloggaamaan ammattimaisesti -pikaopas

Pin It on Pinterest