Kategoriat
Bloggaaminen Sisältömarkkinointi

Mistä ilmaisia kuvia blogiin?

Photo Gallery
Kuvan lisenssi ei määrity sillä, kuinka helposti se on saatavilla. (Kuva: Flickr.com / Masayuki Takaku)
Kuvat ovat kiva lisä blogikirjoitukseen, mutta harvalla on sopivia omasta takaa. Netti on tietysti pullollaan kuvia, mutta saako niitä käyttää? Tottahan toki, jos käyttäjä on antanut luvan.

Aleksis Salusjärvi kyseli Verkkokirjoittamista ei arvosteta -kirjoitukseni kommenteissa kuvien käytöstä blogissa. Kokosin ajatuksiani asiasta.

Suurin osa bloggaajista ei käytä kuvia julkaisuissaan. Kuvat voivat kuitenkin tuoda lisäinformaatiota ja ainakin ne voivat olla kivannäköisiä. Kuvat auttavat myös muistamaan kirjoituksen sisältöjä – ehkä auttavat myös kadonneen artikkelin metsästyksessä.

Saako kuvia ottaa käyttöön netistä?

Kuvien käyttöä sitovat samat tekijänoikeussäädökset kuin kaikkea muutakin tekijänoikeuksien alaista materiaalia – tekstiä, valokuvia ja grafiikkaa. Toisin sanoen, mitään ei saa käyttää ilman lupaa.

Lupa voidaan saada kysymällä tekijänoikeuksien haltijalta tai lupa on voitu antaa jo julkaisuvaiheessa julkaisemalla teos Public Domain tai Creative Commons -lisenssillä tai muuten mainitsemalla, millaisissa yhteyksissä sitä on lupa käyttää erikseen kysymättä. Public Domain -lisenssillä julkaistessaan tekijä on luopunut kaikista niistä oikeuksista, joista on mahdollista luopua. Creative Commonsiin kuuluu erilaisia lisenssejä, joista julkaisija voi päättää, mitkä oikeudet hän haluaa antaa ja mitkä pitää itsellään.

Mistä kuvia kannattaa etsiä?

Minä etsin kuvia ensisijaisesti Flickr.com-sivustolta, koska siellä on selkeä ja yhdenmukainen käytäntö lisenssien ilmoittamisen suhteen. Flickrissä hakuun voi merkitä, että etsii pelkästään Creative Commons -lisenssillä julkaistuja kuvia. Kun on löytänyt sopivan kuvan, on syytä vielä tarkistaa, sopiiko käytetty lisenssi omaan käyttöön. Jos tarvitset kuvan kaupalliseen käyttöön, tarkista, että kaupallista käyttöä ei ole estetty.

Flickristä on myös helppo linkittää kuvat omalle sivustolle ilman, että kuvaa tarvitsee erikseen tallentaa omalle palvelimelle. Jokaisessa kuvassa on Share this -toiminto, josta voi kopioida koodin pätkän sivuilleen.

On olemassa muitakin kuvagallerioita, joista kuvia voi ”lainata” ilmaiseksi, mutta niiden tarjonta ei yleensä ole yhtä laaja kuin Flickrissä.

Tässä kuitenkin muutama linkki ilmaisten kuvien etsimiseen:

Käytätkö sinä kuvia blogissasi? Mistä hankit ne yleensä?

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

4 vastausta aiheeseen “Mistä ilmaisia kuvia blogiin?”

Tässä pari käyttämääni kuvapankkia.

http://www.sxc.hu
Kohtuullisen laaja pankki josta löytyy ihmeen laadukkaita kuvia ja suurinosa on verkkokäytössä ilmaisia.

istockphoto.com
Tämä on ehdoton kun tarvii nopeasti hyvälaatuisen kuvan. Kuvat maksavat eurosta pariinkymppiin.

http://www.rodeo.fi
Suomalainen kuvapankki. Kalliimpi kuin istockphoto mutta löytyy hyvin myös suomalaisia kuvia.

Varsinkin asiakastöissä suosin enemmän maksullisia kuvia. On nimittäin turkasen kallista käyttää työtunteja siihen, että yrittää etsiä laadukkaita kuvia ilmaiseksi 🙂

Kiitos linkeistä Pasi!

Suomalaisten kuvien löytäminen on tosiaan hankalampaa kuin ”mitä-tahansa-hauskaa-blogikuvitusta”.

Kuvapankkien – varsinkin ilmaisten – ongelmana on myös se, että sama kuva voi tulla vastaan jossain yritykselle ei niin miellyttävässä yhteydessä. Ei tosiaan ole kiva, jos kuvan takia joutuu yhdistetyksiä epäedustavasti ikävään asiaan.

Siksi suosittelen käyttämään ”vakavissa” projekteissa valokuvaajaa ja/tai kuvagalleriaa, josta voi ostaa kuvan käyttöön yksinoikeuden. Mutta tässäkin kannattaa käyttää tarveharkintaa – eli järkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *