Kategoriat
Hakukoneoptimointi Nettisivut

Kotisivut tuottamaan: Ole ystävällinen hakukoneille

Nettisivustosi joko on tai ei ole hakukoneystävällinen. Jossain tapauksissa kysymys on asetuksista, mutta toisinaan syynä hakukonevihamielisyyteen on pysyvä ominaisuus. Jos hakukonevihamielisyys on sivustosi ominaisuus, kannattaa järjestelmä laittaa heti vaihtoon.

Hakukoneystävällisyys (SEF = search engine friendly) on asia, josta on hyvä aloittaa hakukoneoptimointi. Se on osa nettisivuston teknistä hakukoneoptimointia ja parantaa hakukonenäkyvyyttä.

Monet vanhat staattiset sivustot ja osa kotisivukoneista ovat tekniikaltaan hakukonevihamielisiä.

Tarkista sivustosi hakukoneystävällisyys

Hakukoneystävällisyys on helppo tarkistaa. Klikkaa sivustosi alasivuja, esim. palvelu- tai tuotesivua tai ajankohtaistapalstaa. Jos selaimen osoitekentässä on epämääräistä koodia tai pelkkiä numeroita, sivustosi ei ole hakukoneystävällinen. Jos osoiterivi on ns. selkokielinen, sivusto on hakukoneystävällinen.

Hakukoneystävällisyyteen vaikuttaa muutama muukin seikka, mutta osoiterivi on helpoin tarkistaa.

Tee järjestelmästä hakukoneystävällinen

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmissä, kuten WordPress ja Joomla!, hakukoneystävällisyys ei ole jostain syytä oletusasetuksena, mutta asia on helposti korjattavissa muutamalla klikkausella.

WordPressin hakukoneoptimointi

WordPressissä valinta tehdään Ohjauspaneelin Asetukset-valikosta kohdasta Osoiterakenne. Hyviä vaihtoehtoja ovat kaikki muut paitsi ”Oletus” ja ”Numeron mukainen”. Siitä vain klik ja tallennus.

Joomlan hakukoneoptimointi

Joomlassa vastaava asetus tehdään valitsemalla ”Kyllä” ”Sivuston asetukset”-sivun oikeassa sarakkeessa olevasta ”Hakukoneystävälliset URL-osoitteet” -valitsimesta.

Kun osoiterivillä näkyy oikeita sanoja, hakukoneet käyttävät myös niitä tehdessään hakuja. Ei siis ole aivan sama, millainen sivustosi rakenne on tai mitä julkaisujärjestelmää käytät.

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

2 vastausta aiheeseen “Kotisivut tuottamaan: Ole ystävällinen hakukoneille”

Osoiterakenteen ongelmien lisäksi monessa julkaisujärjestelmässä ja kotisivukoneessa ongelma on etusivun uudelleen ohjaus.

Eli kun selaimen osoiteriville kirjoittaa sivuston osoitteen http://www.yritys.fi ja menee kyseiselle sivustolle pitäisi selaimessa olla edelleen osoitteena http://www.yritys.fi. Jos selain sen sijaan näyttää osoitteeksi vaikka http://www.yritys.fi/etusivu on kyseessä hakukonetta harhauttava uudelleenohjaus.

Tulos on antanut tälle nimen Kreikkalainen uudelleenohjaus

Tunnetusti muilta sivuilta omalle sivustolle osoittavat linkit auttavat huomattavasti nostamaan sivuston sijoitusta hakukoneissa. Suurin osa näistä linkeistä osoittaa sivuston varsinaiseen osoitteeseen. esim http://www.yritys.fi ja jos varsinainen etusivu onkin http://www.yritys.fi/etusivu menetetään tätä linkkitehoa.

Kiitos kommentistasi Pasi!

Hyvä pointti tuo uudelleenohjauksen ongelma. Vika näyttäisi olevan erityisesti niissä järjestelmissä, joissa osoiterakennekin on vääränlainen.

Onkohan syynä joku koodaukseen liittyvä ominaisuus?

Kiitos hyvästä linkistä. Siihen kannattaa ainakin webmastereiden tutustua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *