Blogin nimeäminen on yllättävän haasteellista. Siksi kaikki vinkit, jotka auttavat ristimisessä, ovat yleensä tarpeen. Vaikeinta blogin nimeämisessä ei yleensä ole se, ettet keksi yhtään hyvää nimeä, vaan se, että kaikki hyvät tuntuvat olevan jo käytössä.

Tärkeimpänä asiana pidän sitä, että nimi olisi samankielinen kuin tulevat blogikirjoitukset. Jos aiot blogata suomeksi, ei kannata antaa blogille vaikeaa ulkomaan kielistä nimeä. Ja tietysti toisin päin. Ehkä pohdit, että voisit välillä kirjoittaa äidinkielelläsi ja toisinaan vaikka lontoon murteella, suosittelen perustamaan molemmille kielille omat bloginsa.

Heti alkuun on syytä ottaa huomioon, ettei nimeen kannata sisällyttää ääkkösiä, eikä erikoismerkkejä. Ne haittaavat verkkotunnuksen, eli domain-nimen valinnassa. Kannattaa pitää koko ajan mielessä myös se, että haluamallasi nimellä täytyy olla verkkotunnus vapaana.

Jari Parantainen esittelee Tuotteistajan nimioppaassa (Talentum 2007) kolmivaiheisen nimeämisprosessin:

  • Etsi hyviä nimiehdokkaita,
  • karsi kelvottomat ehdokkaat pois ja
  • valitse jäljelle jääneistä paras.

Prosessin kesto yleensä riippuu siitä, kuinka paljon on aikaa käytettävissä ennen kuin blogi pitää julkaista. Kokemuksestani voin sanoa, että prosessi venyy juuri niin pitkäksi kuin sen antaa venyä. Turhaa hoppua tietysti kannattaa välttää, sillä hyvä nimi saattaa väijyä nurkan takana, eikä se ole tullut vielä eteen.

Kelvottomia nimiä ovat:

  • varatut,
  • liian pitkät ja
  • liian vaikeat muistaa tai lausua.

Nimi pitää valita blogin teeman ja tavoitellut kohderyhmän mukaan. Liian helppo on itse rakastua johonkin sukkelaan nimeen, joka ei aukea kenellekään muulle. Kannattaa siis kysellä ehdotuksia ja maistattaa vaihtoehtoja kavereilla ja kollegoilla.

Paras työkalu nimen kelvollisuudelle on hakukone. Se näyttää lahjomattomasti, onko nimi jo käytössä ja esiintyykö se sellaisissa yhteyksissä, joista blogisi on parasta pysyä kaukana. Hakukone paljastaa, jos havittelemasi nimi tarkoittaa jollain muulla kielellä jotain.

Kun löydät sopivan ja vapaat nimen, varaa se heti, ettei joku muu tee sitä ensin.

Apua blogin perustamiseen

Lataa ilmainen Miten aloitat bloggaamaan ammattimaisesti -pikaopas

Pin It on Pinterest