Sisältömarkkinoinnin trendit Suomessa 2014 -kyselytutkimuksen mukaan 23 prosentilla yrityksistä on dokumentoitu sisältöstrategia. Prosentti on todella alhainen siihen verrattuna, että 80 % yrityksistä ilmoittaa tekevänsä sisältömarkkinointia. Ehkä sisältömarkkinointia vaivaa sama suunnittelemattomuus kuin muutakin yritystoimintaa.

[bctt tweet=”Sisältömarkkinointi ei ole sen vaikeampaa kuin markkinointi yleensäkään.”]

Blogia voi kirjoitella ilman kirjallista suunnitelmaakin, mutta jo Facebookin järkevä päivittäminen tuntuu vaativan suunnitelmia ja sopimuksia sisällöistä ja tekijöistä. Mitä suuremmat tavoitteet ovat, sitä varmemmin suunnitelman tallentamiseksi ei riitä yrittäjän pääkoppa.

Sisältömarkkinointi ei ole sen vaikeampaa kuin markkinointi yleensäkään – tai muut yritystoiminnan osa-alueet. Fiksun suunnitelman laatiminenkaan ei ole ydinfysiikkaa. Yksikertaisemmillaan kirjataan osaaminen ja tavoitteet sekä suunnitelmat tavoitteisiin pääsemiseksi. Laajemmassa mielessä sisältöstrategia voi sisältää yksityiskohtaisia ohjeita sisällöntuotannosta ja jopa sanojen käytöstä, kuten graafinen ohjeistus visuaalisen ilmeen suhteen.

Mitä paperissa pitäisi olla?

1. Tiivistä ydinviesti simppeliksi lauseeksi

Yrityksen ydinsanoma pitäisi saada niin yksikertaiseen muotoon, ettei se tyhmimmältäkää jää ymmärtämättä – ei yrityksen sisällä, eikä talon ulkopuolellakaan.

2. Tutustu asiakkaaseesi

Seth Godin on muotoillut kirjansa kanteen näin:

Sorvaa uppo-oudoista ystäviäsi ja ystävistäsi asiakkaistasi.Seth Godin

3. Aseta tavoitteet

Dementikko voi unohtaa, minne oli menossa vai oliko minnekään. Vaikken kärsi muistisairaudesta, minäkin unohdan välillä, mitä olen tekemässä. Tarvitsen maalitaulun, johon kirjoitan tavoitteeni. Ehkä pitäisi vielä kiinnittää se, työhuoneen seinään tai läppärin kehykseen.

4. Valitse tyyli

Yksin yrittäjälle tyyli saattaa muodostua itsekseen, mutta isommassa lafkassa sisältöjen tyyli on syytä dokumentoida. Tyyli saattaa näyttäytyä eri kanavissa erilaisena ja tuottajille voidaan antaa hyvinkin paljon vapauksia persoonansa käyttöön. Vapauskin on hyvä viestiä sisältöprujussa. Oleellista on, että sisällöntuottajat niin yrityksessä kuin ulkoistettuna tietävät, mitä saa, mitä ei ja mitä täytyy tehdä.

5. Ota kanavat käyttöön

Asiakasymmärryksestä nousee tieto oikeista kanavista ja sisältöformaateista. Ollaan siellä, missä asiakkaatkin ovat ja tuotetaan sisältöä, jota asiakkaat mielellään kuluttavat.

6. Tee tuotanto- ja julkaisuaikataulut

Julkaisuaikataulua laadittaessa unohtuu helposti tuotanto. Päivyriin on syytä merkitä myös tuotantoajat, jotta on jotain julkaistavaa, kun sen aika tulee.

7. Valitse vastuuhenkilöt

Armeijassa opetettiin, että aina, kun lähettää useamman kuin yhden hoitamaan tehtävää, täytyy määrätä johtaja. Muuten ensimmäisen nyppylän takana tulee riitä siitä, mitä, missä ja milloin piti tehdä. Jokaiselle toiminnalle pitää määrätä vastuuhenkilö.

8. Mittaa ja punnitse

Jos pelkäät, ettet pysy suunnassa, tarkista se aika ajoin. Tavoitteilla ei ole mitään virkaa, jos ei tiedä, ovatko ne tänään yhtään lähempänä kuin eilen.

Apua blogin perustamiseen

Lataa ilmainen Miten aloitat bloggaamaan ammattimaisesti -pikaopas

Pin It on Pinterest